Nå slår vi på neste generasjons internett

Den 26. oktober gjorde vi en omfattende test for å finne ut om våre lesere ville få problemer ved innføringen av IPv6 (som også kalles neste generasjons internett). Testen gikk så bra at vi fra og med i dag gjør endringen permanent.

Verden er i ferd med å gå tom for ledige nettadresser – kanskje allerede til våren – og det kan bli krise all den tid selv badevekten er i ferd med å gå på nett. På mange måter er problemet likt det Norge hadde da vi benyttet seks sifre for å ringe. Med mobileksplosjonen møtte vi veggen, og den gang løste vi det ved å gå opp til de åttesifrede telefonnumrene vi kjenner i dag.

Sammenlikningen brister imidlertid raskt når vi ser på spranget vi gjør for å rette opp problemet: dersom dagens måte å lage nettadresser på er på størrelse med en golfball, er neste versjon på størrelse med sola. Det burde med andre ord rekke en stund.

Dagens adressering er nesten nesten 30 år gammel – “Internet Protocol version 4” (IPv4) er den dag i dag standarden for hvordan datamaskiner på nettet snakker sammen. I sin tid tok den høyde for i overkant av 4 milliarder tilknyttede enheter, noe man trodde var mer enn nok. Nå i år 2010 ser vi at dette ikke stemmer. Organisasjonene som står for distribusjon av IP-adresser antar at antallet tilgjengelige IP-adresser er oppbrukt løpet av våren.

Løsningen på problemet er neste generasjons internett-protokoll, IPv6. IPv6 har plass til 340 sekstillioner tilknyttede enheter. Dette løser problemet i overskuelig fremtid. Du kan lese mer om wikipedia og hos Google.

Vi i APDM har ønsket å bidra til en så rask og smertefri overgang som overhodet mulig. Vi har derfor deltatt i et samarbeid med Redpill Linpro (vår driftsleverandør) og VG Nett om å måle andelen brukere med støtte for IPv6, og hvorvidt de får noen problemer dersom vi skrur på IPv6 i vårt nett. I slutten av oktober slo vi på IPv6 i full skala i 24 timer, og denne testen gikk så smertefritt at vi nå velger å gjøre endringen permanent.

Det som skjer er at vi skrur på pekerne til IPv6-adressene, slik at brukere med IPv6 sendes til den adressen istedenfor den gamle adressen. IPv6 vil komme i tillegg til dagens IPv4-tilgang, så om du ikke har IPv6 fra din internettleverandør vil du fortsette å bruke IPv4 som før, og vil ikke merke at noen forskjell fra i dag. Det er slik det skal være – IPv4 og IPv6 er «under panseret»-teknologier som vanlige brukere ikke skal trenge å forholde seg til.

Vist 6550 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Idioter! Hva i all verden får dere til å lage en popup som ser ut som om det kommer fra OS’et – med beskjed om at jeg har “Nettverksfeil”? Når jeg klikker så får jeg den gamle testen deres som viser at det ikke er noe galt? Dette er ELENDIG forståelse av hva som er akseptabel bruk av min tid. Forsøke å LURE kundene til å ta testen? Håper det er siste gang dere gjør noe så dumt og respektløst.

Hei, Remi – jeg er veldig usikker på hva du snakker om og hva som har gjort oss fortjent til å bli kalt “idioter”. Popup? Test? Nettverksfeil? Jeg ser ikke helt hva noe av dette har med temaet i blogginnlegget å gjøre, og ingen av lenkene i teksten leder til noe i nærheten av det du beskriver.

Vi har verken laget en popup eller en test som gir deg beskjed om at du har nettverksfeil – så her tror jeg vi trenger litt mer informasjon for å kunne hjelpe deg. Er det en annonse du har sett? På denne siden?

Problemer med pålogging på kundesidene til Ringblad (ringblad.no) når jeg kjører dual-stack
(Min IPv6-adresse 2001:16d8:ee00:122::2 og gikk mot 2a02:c0:1011::54:252 ).
Meldt kundeservice@ringblad.no men greit å informere her også :-)

Nettleser : Firefox 13.0 – Ubuntu 11.10

Hei Per,
dette vil vi svært gjerne se nærmere på. Fikk du noen feilmeldinger som kan si oss noe mer om hva gikk galt?

Hvis du kan sende tekniske detaljer samt kontaktinformasjon til support@apdm.no, så skal jeg ta en kikk på saken snarest.

Annonse

Nye bilder